De Belfius Art Gallery

Om zijn kunstcollectie met zo veel mogelijk mensen te delen, heropent Belfius vanaf zaterdag 23 juni, voor het negende opeenvolgende jaar, de deuren van zijn kunstgalerie voor het grote publiek.

De nieuwe tentoonstelling ‘Magma Cloud Ashes’ van de Belfius Art Gallery is opgebouwd rond drie kleuren die aan de aarde ontspringen, net zoals het magma, de wolken en de as: rood, wit en zwart. Sinds mensenheugenis zijn deze drie kleuren, gewonnen uit mineralen en materialen die de eerste pigmenten vormden, de recipiënten van een gloedwolk vol symboliek en gevoelswaarde. Van het palet van de schilders in eeuwenoude grotten, die wit krijt, steenkool en rode aarde gebruikten, tot de eerste chemische fabricageprocessen: geen enkele andere kleur kreeg ooit een vergelijkbare rol toebedeeld in de geschiedenis van de kunst. 

Rood is ontegensprekelijk de kleur der kleuren, de eerste waarvan men de fabricage onder de knie kreeg en die lange tijd symbool stond voor rijkdom en macht. En hoewel wit en zwart in de oudheid niet altijd werden gezien als chromatische adjectieven, verwezen ze naar licht en duisternis. Vandaag hebben wit en zwart cultureel en taalkundig de status van volwaardige kleuren, want hun oneindige nuances zijn voor kunstenaars een voorwerp van onderzoek. 

De tentoonstelling Magma Cloud Ashes is een uitgelezen kans om de Belfius Art Collection te roemen onder impuls van die drie kleuren, en aan de hand van het oeuvre van Jan Brueghel, James Ensor, Pierre Alechinsky, Léon Spilliaert, Michaël Borremans, Antoine Mortier, Koen van den Broek of Piet Stockmans de interpretaties ervan doorheen alle tijden en culturen, te achterhalen.

Cultuur voor iedereen

Wil u onze tentoonstelling bezoeken, schrijf dan vooraf in en kies een bezoekuur. Om organisatorische redenen is het aantal personen per inschrijving beperkt tot 10.

We vragen elke bezoeker een bijdrage van 5 euro ter ondersteuning van de acties Viva for Life (ten voordele van jonge kinderen en gezinnen die onder de armoededrempel leven) en Rode Neuzen (hulp aan kinderen met psychische problemen). Die bijdrage is facultatief voor Belfius-klanten.

Schrijf u in om de tentoonstelling te bezoeken

Als u belangstelling hebt voor een rondleiding, kan u er een reserveren (95 euro/groep) bij de gidsen van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten en u vervolgens inschrijven op onze website.

Reserveer een geleid bezoek

De speciale rondleidingen met audiodescriptie die worden georganiseerd voor blinden en slechtzienden, zijn een waar succes. Diverse gidsen kregen een speciale opleiding om de werken voor deze bezoekers te beschrijven.

Schrijf u in voor een bezoek voor blinden en slechtzienden
Er is iets fout gegaan. Gelieve opnieuw te proberen.