Historiek

Onze collectie van meer dan 4300 werken is een samensmelting van de kunstverzamelingen van het Gemeentekrediet, Paribas Bank België en BACOB Bank.
Zowel het Gemeentekrediet als Paribas België begonnen na de Tweede Wereldoorlog met het verzamelen van waardevolle kunstwerken uit het nationaal erfgoed om te vermijden dat ze naar het buitenland verdwenen. Het Gemeentekrediet legde van in het begin het accent op Belgische kunst vanaf 1860, terwijl Paribas België kunst uit de 16de tot de 18de eeuw en moderne kunst kocht. BACOB bank begon zijn verzameling in 1980 en legde zich uitsluitend toe op Belgische hedendaagse kunst. Vandaag bestrijkt de collectie werken uit bijna vijf eeuwen en onderscheiden we drie luiken:

I

Vlaamse meesters uit de
16de en 17de eeuw

Met o.a. topwerken van schilders als Antoon Van Dijck, Jacob Jordaens maar ook Pieter Paul Rubens, Pieter Pourbus, Herri met de Bles en Jan Breughel I. En daarnaast ook belangrijke wandtapijten, oude boeken, meubilair en beeldhouwkunst.

1625

Jacob Jordaens
Marsyas door Apollo gevild

1640

Peter Paul Rubens
De roof van de Sabijnse maagden

II

Moderne kunst van 1860 tot 1960

Dit luik van de verzameling toont alle stromingen vanaf het realisme. Belangrijke figuren hier zijn Charles Degroux, James Ensor, Constant Permeke, Théo Van Rysselberghe, Paul Delvaux en René Magritte.

1917

Het rode zeil
Théo Van Rysselberghe

1941

Het congres
Paul Delvaux

III

Hedendaagse kunst van 1960 tot vandaag

De verzameling hedendaagse Belgische kunst bevat werken van alom geprezen kunstenaars, zoals Marcel Broodthaers, Roger Raveel, Luc Tuymans, Jan Fabre, Pierre Alechinsky, Berlinde De Bruyckere en Ann Veronica Janssens.

1994

Mur de la montée des Anges
Jan Fabre

2002

RAL 3002
Ann Veronica Janssens

Een virtueel bezoek

Maak een virtuele wandeling doorheen onze galerij en ontdek welke werken er momenteel worden tentoongesteld. U kunt inzoomen op die werken die uw aandacht vangen en er meteen ook meer over lezen. Alsof u echt door onze nieuwe tentoonstellingsruimte op de 32ste verdieping van de Belfius Toren kuiert.

Start het virtueel bezoek

Er is iets fout gegaan. Gelieve opnieuw te proberen.