De ballingen - 1919

Olieverf op doek, 196 x 153 cm

De gevluchte en ontheemde Van den Berghe ontdekt in Nederland het expressionisme. In ‘De ballingen’ uit de zoektocht naar persoonlijke uitdrukking en moderne, artistieke benadering zich in gereduceerde vormen, krachtige gelaatstrekken en de kleurenkeuze. Tijdens de jaren van ballingschap zijn Van den Berghe en zijn Vlaamse landgenoten zeer solidair met elkaar. Ze steunen elkaar, blijven fier en zijn vastberaden om stand te houden. We zien links de dichter René De Clercq en hoogleraar Arthur Claus, en rechts dokter Victor De Knop, geknield. Uiterst links bevindt zich Van den Berghe zelf. De verschillende stads- en landschapselementen die hen omringen, vormen een geometrische omgeving die de zwerftocht van Van den Berghe lijkt te symboliseren.

Bron: De Smet Johan, Devillez Virginie, Pauwels Peter J.H. (2013), Meesters van het expressionisme in de Belfius-collectie, Belfius Bank, p. 23-26.

Frits Van den Berghe

1883-1939

Frits Van den Berghe studeerde aan de academie van Gent en debuteerde met portretten en landschappen in impressionistische stijl. Begin 1914 verbleef hij in de VS waar hij in contact kwam met de internationale avant-garde. Hij was al in Europa terug toen de oorlog (1914–1918) uitbrak. Van den Berghe week uit naar Nederland waar hij naast Gustave De Smet woonde, die zijn beste vriend werd. Hij raakte er vertrouwd met het Duitse expressionisme en het kubisme. Zijn werken uit die tijd tonen een groei naar een expressionistisch-kubistische vormentaal. In 1922 keerde hij samen met De Smet naar België terug. Zij woonden korte tijd in Oostende, in de buurt van Permeke, en vestigden zich daarna in Bachte-Maria-Leerne aan de Leie. Van den Berghe evolueerde naar een beheerst, zelfs poëtisch expressionisme in heldere kleuren. Vanaf 1926 experimenteerde hij met technieken die de weg naar het fantastische openden. Hij schiep sterk persoonlijke werken in een stijl die bij het surrealisme aanleunt.

Ontdek meer

Er is iets fout gegaan. Gelieve opnieuw te proberen.