L'Extase > 18/9/2017 - 12:55 - 2017

Oil on glass/metal, 140 x 108 cm

Belfius heeft in haar collectie verschillende landschappen. Stijn Cole ging in op de vraag van de bank om een werk te creëren geïnspireerd op een kunstwerk uit de collectie. De keuze viel op het impressionistische schilderij De verrukking/Extase van Frits Van den Berghe. Een intiem werk waarin Van den Berghe zijn dochter afbeeldt in tegenlicht, een zicht op het landschap door een raam, een vaas lentebloemen op een stoel in de voorgrond, een interieur.

Het werk van Stijn Cole is er een fantastische persoonlijke vertaling van.Het werk stelt eenzelfde compositie voor als bij Van den Berghe maar is gesitueerd in deze tijd en in Coles eigen leefwereld. 

De glazen platen zijn even groot als het originele werk, ze weerspiegelen bovendien de toeschouwer en het interieur van de ruimte waarin het werk wordt opgehangen.

Cole dateert zijn werk heel nauwkeurig, 18/9/2017 - 12:55. De titel van het werk verwijst naar het tijdstip van de kleuren op het einde van de zomer.  Zelf verwijst de kunstenaar vaak naar zijn werken als documentaire beelden die geen grote verhalen vertellen.

Stijn Cole

°1978

Stijn Cole is een hedendaags landschapskunstenaar. Hij is net zoals de impressionisten gefascineerd door het licht en de tijd maar koppelt daaraan de technieken van vandaag en een diepere betekenislaag. Inhoudelijk valt hij eerder te situeren in het midden tussen Claude Monet en Stanley Brouwn.  Zijn unieke kijk op het landschap heeft bovendien altijd een ruimtelijke dimensie. Typisch voor zijn werken is het analytische, wiskundige maar tegelijkertijd poëtische karakter. Hij dwingt een toeschouwer te kijken en speelt hierin een sturende rol. 

Ontdek meer

Er is iets fout gegaan. Gelieve opnieuw te proberen.