Plaats

Kunsthal, Frans Joseph van Thielpark 7, 5707 BX Helmond (Nederland)

Datum

8 oktober 2017 - 4 maart 2018

Constantin Meunier: ode aan de arbeider

Eind 19de eeuw: de Belgische beeldhouwer en schilder Constantin Meunier (1831-1905) ontdekt de werk- en levensomstandigheden van de hoogovenarbeiders in Seraing en de mijn van de Borinage. Een echte openbaring. Diep getroffen door de leefwereld van de arbeidersklasse laat hij zijn historische en religieuze thema’s varen om zich volop te wijden aan het afbeelden van de werkende mens.

Met hun realistische en waardige gelaatstrekken wekken de land-, mijn- en hoogovenarbeiders mededogen en zelfs bewondering op. Meunier zou zijn succes als volgt verklaren: “Ik hou van die mensen”. In 1889 schreef Vincent van Gogh naar zijn broer Theo: “Een man die mijn meerdere is, Meunier, heeft vrouwen geschilderd die karren voortduwen in de Borinage, hordes arbeiders op weg naar de mijn, fabrieken met rode daken en zwarte schoorstenen, tegen een grijze hemel met bijzonder veel raffinement. Allemaal dingen waarvan ik droomde dat ik ze ooit op doek zou kunnen zetten … ”

Meunier vereeuwigt zijn helden van de alledaagsheid in monumentale bronzen sculpturen die tot dan toe voorbehouden bleven voor historische of mythologische figuren. Ze zouden uitgroeien tot zijn handelsmerk. Zijn kijk op de arbeidersklasse inspireerde tal van artiesten zoals Jan en Charley Toorop, Else Berg, Harmen Meurs, Herman Heijenbrock, van wie de werken ook op de tentoonstelling te zien zijn. 

Belfius steunt deze tentoonstelling door twee werken uit te lenen:

·         Het cabaret, 19de eeuw

·         Kolenraapster, 19de eeuw

Er is iets fout gegaan. Gelieve opnieuw te proberen.