Plaats

MAC's - Musée des Arts Contemporains Site du Grand-Hornu Rue Sainte-Louise, 82 7301 Hornu

Datum

29 september 2019 - 12 januari 2020

Links

De Bijen van het Onzichtbare

De tentoonstelling Bijen van het Onzichtbare brengt een tiental hedendaagse kunstenaars van verschillende horizonten bij elkaar en heeft als thema de transformatie van het zichtbare in het onzichtbare door het intuïtieve of mystieke denken. Die intuïtieve blik wordt in de filosofie omschreven als de ‘spirituele sympathie’ die ons naar de binnenkant van de dingen brengt. Dit in tegenstelling tot het traditionele perspectief, aangezien deze blik niet gericht is op de wereld maar op wat erin zit. Uitgaand van een dergelijk omgekeerd standpunt komen de werken van deze kunstenaars eigenlijk minder tot stand door ze te creëren maar meer door ze ‘uit te vinden’, in de archeologische betekenis van de term.

 

De titel van de tentoonstelling komt uit een brief waarin de dichter Rainer Maria Rilke zijn werk vergelijkt met dat van de bijen en verwijst naar dit opvallende beeld van de studio als ‘bijenkorf’, als hermetische en intieme ruimte voor creatie.

 

Het parcours van de tentoonstelling is geïnspireerd op het werk Kamer der gedachten, een beeldhabitat van Thierry De Cordier die volgens de verbeelding een schedel, een buik, een tuinman of de bijenkorf van de dichter oproept. Het verbindt de mentale ruimten van verschillende kunstenaars die zoals Ricardo Brey, Jean-Marie Bytebier, Fabrice Samyn, Sarkis, Daniel Turner, José María Sicilia of Maurice Blaussyld deze universele gemeenschap van bijen van het onzichtbare vormen.

 

De Belfius Art Collection verleent haar medewerking aan de tentoonstelling door het volgende werk uit te lenen:

 

Thierry De Cordier, Kamer der gedachten (cinéma), 1989-1997 (herzien in 2019)

Er is iets fout gegaan. Gelieve opnieuw te proberen.