Plaats

Hortamuseum, Amerikaansestraat 27, 1060 Brussel

Datum

12 oktober 2017 - 7 januari 2018

Links

Henry Van de Velde, tekeningen en pastels (1884 – 1904)

Voor hij zich ging onderscheiden in het ontwerpen van meubels, jurken, boekbanden, goudsmeedkunst en architecturaal werk was Henry Van de Velde (1863 – 1957) schilder en tekenaar. Zijn oeuvre als schilder (1884 – 1904) dat getoond wordt in het Hortamuseum schetst het levensparcours van een stoutmoedig kunstenaar die door meer en meer te evolueren naar stilering heeft bijgedragen tot het ontstaan van de art nouveau in België.

Zijn eerste werken weerspiegelen een impressionisme dat in onze contreien zo bijzonder was, waarna van de Velde zich liet inspireren door het neo-impressionisme van Seurat (na 1887) en vervolgens het expressionisme van van Gogh (1890). Hij combineert die dubbele erfenis in zijn tekeningen waarin kleuren met elkaar botsen door een rijk lijnenspel. Voor zijn motieven haalt hij de mosterd bij arabesken die de terugtrekkende branding achterlaat op het strand en in het werk van landarbeiders. Geleidelijk aan gaat hij zijn lijnenspel meer abstraheren: de geboorte van de art nouveau. Van de Velde bloeit helemaal open in het behangpapier en de typografische decoratie die hij creëert vanaf 1893.

Naast de kwaliteit van het getoonde oeuvre geven de tekeningen van van de Velde inzicht in het levensparcours en de evolutie van een van de meest getalenteerde en stoutmoedige fin-de-siècle schilders.

Belfius steunt deze tentoonstelling door een werk uit te lenen:

·         Portret van Max Helskamp, 1884

Er is iets fout gegaan. Gelieve opnieuw te proberen.