Plaats

Museum van Deinze en de Leiestreek, Lucien Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze

Datum

23 september 2017 - 7 januari 2018

Links

Jozef Cantré: de expressionistische jaren

De Gentse beeldhouwer en houtsnijder Jozef Cantré (1890-1957) legde de grondslag voor het Vlaamse expressionisme en tilde de moderne Vlaamse gravure naar een internationaal niveau. In België wordt zijn œuvre gepubliceerd in tal van progressieve magazines en in Nederland, waar hij een tiental jaar verblijft na de Eerste Wereldoorlog, groeit hij uit tot een van de belangrijkste medewerkers van een artistieke en literaire uitgeverij waarvoor hij tal van werken illustreert.

De najaarsexpo in het Mudel (Museum van Deinze en de Leiestreek) spitst zich toe op het werk van Cantré in het interbellum. Hij biedt een kijk op enkele opmerkelijke houtgravures en illustraties, maar ook op een reeks sculpturen die al geruime tijd versnipperd zitten in verschillende privéverzamelingen.

Naast het œuvre van Cantré zien we dat van zijn broer Jan-Frans Cantré, maar ook werken van de broers Gustave en Léon De Smet, Oscar Jespers, Hubert Malfait, Frans Masereel, George Minne, Charley Toorop, Frits Van den Berghe, Hendrik Wiegersma, Ossip Zadkine… Op die manier geeft de tentoonstelling Cantré een plaats in de kring van vrienden en kunstenaars waarbinnen hij zich de eerste 40 jaar van de voorbije eeuw ophield.

Belfius steunt deze tentoonstelling door een werk uit te lenen:

·         De ballingen, 1919

Er is iets fout gegaan. Gelieve opnieuw te proberen.